Güneydoğu Anadolu İhracatı Haziran Ayında Azaldı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Haziran ayına ilişkin ihracat verilerini kamuoyu ile paylaştı. Yapılan basın açıklamasına göre, bölgenin Haziran ihracatı 768 milyon dolar olarak gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,5 oranında bir azalma yaşandı.

GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “İhracatçılarımızın yaşadığı sorunlar ve global ticaret alışkanlıklarındaki değişiklikler rakamlarımıza dönem dönem yansıyor. 9 günlük bayram tatili ile birlikte yaşanan bu durum rakamlarımızı Haziran ayında bir miktar geriye itti. Yapacağımız faaliyetler ve ortaya koyacağımız vizyonla birlikte önümüzdeki dönemde bu düşüşü telafi edeceğimizi düşünüyorum. Bölgemizden bu ay 768 milyon dolar Gaziantep’ten ise 652 milyon dolar ihracat yapıldı” dedi.

GAİB’in yayınladığı yazılı açıklamaya göre, yılın ilk 6 ayında bölgeden 5,5 milyar dolarlık ihracat kayda alınırken, en çok ihracat yapan 6. Şehir konumundaki Gaziantep’ten ise 4,8 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Bölgenin bu dönemde en çok ihracat yaptığı ülkeler sırasıyla Irak, ABD, Suriye, İngiltere, Suudi Arabistan, İtalya, Almanya, Libya, İran ve Cibuti olurken, en fazla ihracat yapılan ürün grupları ise makine halıları, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, kumaşlar, iplikler, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, diğer gıda müstahzarları, ağaç ve orman ürünleri ile demir-çelik mamulleri olarak açıklandı.

“Sektörel bilinci artırmaya yönelik önemli adımlar atıyoruz”

Türkiye İhracatçılar Meclisinin düzenlediği 31. Olağan Genel Kurul ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’ne de katıldıklarını belirten Kileci, “Hem TİM 1000 listesinde hem de İSO 500 listesinde bölgemizden birçok firma yer aldı. Yaptığımız işlerden böyle güzel dönüşler almak bizi mutlu ediyor. Biz bu dönüşleri artırmak, ihracatçılarımızın karşılaştığı zorlukları aşmak ve ihracatımızın büyümesini sağlamak için faaliyetlerimize her gün bir yenisi eklemeye devam edeceğiz” diye konuştu. – GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir